Termő Kivi k2-3.6L /Hayward/

Az Actinidia deliciosa 'Hayward' - Termős kivi főbb jellemző

Jellemzői: A kivi (Actinidia) a küllőfolyondár félék családjába tartozó nemzetség. Közös tulajdonságuk, hogy kúszó, csavarodó hajtásokkal terjedő gyümölcstermők, a nevelésükhöz támaszték, támaszrendszer szükséges. Kedvelik a félárnyékos, párásabb környezetet.

Jellemzően kétlakiak, vagyis a hím és a női virágok más-más példányon találhatóak, de számos öntermékeny kivifajtát is ismerünk már. Magyarországon biztonságosan termeszthető a legtöbb helyen. Azt mondják, ahol a kései csemegeszőlő megterem, ott jó helye van a kivinek is.

Levelei általában nagyok, dekoratívak, akár dísznövényként is megállják a helyüket. Virágai mutatósak. Különleges édes-savanykás ízvilága sokakat elcsábít. Magas C-vitamin, vas-, és E-vitamin tartalma miatt kifejezetten egészséges. Kalóriatartalma alacsony.

A 'Hayward' egy termős kivifajta, vagyis ahhoz, hogy termést érleljen, pollenadó fajtát szükséges mellé ültetni. Nagyon bőtermő, megbízható fajta. Termései már szeptemberben szüretelhetők, a termés tojás nagyságú, a terméshéj szőrös, a terméshús pedig zöld és rendkívül ízletes.

Porzópár:
'Tomuri'

Talajigény: Kedveli a morzsalékos, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokat. A pangó vizet és a meszes talajt nem kedveli, ilyen talajokban a levelek sárgulnak és könnyen beteg lehet a növény.

Fény- és hőigény: A félárnyékos fekvés az ideális a számára, ezért ilyen helyre telepítsük. Tűző naptól óvjuk és a mélyárnyéktól is.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, rendszeresen öntözés szükséges számára.

Ültetési idő: A szabadgyökerű növények lomb és talaj nélkül, de gyökérzetük nedvesen tartásával kerülnek Önhöz. Kedvező áruk miatt érdemes ezt a kiszerelést választania. Jellemzően október végétől-március végéig szállítjuk ki Önnek, és ezen időszak alatt - amikor a talaj nincs megfagyva - el tudja ültetni.

Ha egy életre meg akarja tanulni a kiszerelések jellemzőit, akkor nézze meg ezt az éppen 5 perces kertészeti videómat:

">Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg A konténeres növények már megeredtek, tehát ültetésük 100%-os biztonságú. Az ültetés előtt a műanyag konténert vegye le! A konténeres növényeket egész évben megrendelheti, és az év 12 hónapjában - amikor a talaj nincs megfagyva - el tudja ültetni.

Ha egy életre meg akarja tanulni a kiszerelések jellemzőit, akkor nézze meg ezt az éppen 5 perces kertészeti videómat:

">konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: Az öntermékeny kivifajták legfontosabb tulajdonsága, hogy ahhoz, hogy termést érleljenek, nem kell egy másik kivinövény. A porzó- és termős fajtáknál viszont egyetlen porzó egyed elegendő akár 6-8 termős egyed beporzásához.

A neveléséhez erős támaszrendszer szükséges. A kivi sokkal több termést hoz, ha hajtásai vízszintesen nőhetnek, ezért érdemes így nevelni. A kivi metszése egyszerű feladat, mivel csak hajtásválogatásból áll és esetleges ritkításból.

A letermett vesszőket le kell cserélni az éves vesszőkel. A kivit az első fagyok előtt kell szüretelni. Utóérő gyümölcs.

Kártevők, betegségek: A fitoftóra és a botrítisz megtámadhatja, de általánosságban véve nem érzékeny kártevőkre és kórokozókra, biogyümölcsként könnyen nevelhető.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 250-350 cm, de a támrendszer és művelésmód adja meg a végső méretét
Sor- és tőtávolság: 2-2,5 x 2-2,5 m
Termésérés: Szeptember
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, gyümölcssaláták, sütemények

3 990 Ft