A téli esperest október közepétől szedik, amilyen későn csak lehet, novembertől márciusig fogyasztható.
Gyümölcse
középnagy, sőt nagy, alakja igen széles, vaskos, szabálytalan alakú,
többnyire az egyik oldalán laposabb. Olyan széles, mint amilyen magas.
Egész felülete hullámos. Színe szalmasárga, amit kis részben barnáspiros
és narancssárga fedőszín, valamint hálózatos parásodás borít. Kocsánya
duzzadt és bunkós, kisebb mélyedésben ül. A gyümölcs húsa sárgásfehér,
olvadó, bő levű, de a magház körül kövecses.
Íze kellemes, gyenge illattal. A fa rendszeresen és bőven terem, igen korán termőre fordul.
Levele inkább nagy, feltűnően csónakos, visszahajló csúccsal. Vesszei
sárgászöldek. Koronája sűrű, szabálytalan gömbkorona, rövid
termőrészekkel. Jól termékenyül, és jó virágport ad.
Porzói: Bosc kobak, az Serres Olivér, a Hardenpont téli vajkörte, és a Vilmos körte.