Szivarfa /Catalpa bignonioides/

Jellemzői: 10-15 méter magas, laza gömbölyded koronájú fa. Nagy levelei szív alakúak, 10-25 cm hosszúak és 10-18 cm szélesek. Feltűnően szép fehér virágai június - júliusban nagy, sokvirágú, felálló bugákban nyílnak. A virág kívül fehér, a pártatorok sárga csíkos és barnásvörös pöttyös. A virágok hossza 25-35 cm. Barna termése 20-40 cm hosszú és 8 mm átmérőjű, vékony falú tok. A hajtások végén tömegesen csüngő termések télen is díszítik a fát. Tápanyagban gazdag, középkötött talajba, napos, meleg helyre való. Fagy- és szélérzékeny.

Termesztése: Az alapfajt tavasszal üveg alá vetjük, mivel a magoncok fagyérzékenyek. A 'Nana' fajta 3-5 méteres, lapos gömbkoronát nevelő, sűrű ágas, melyet magas törzsre oltva forgalmaznak. Az oltást 2 éves nemes résszel végezzük februárban üvegházban vagy májusban szabadföldön. A fajta levele az alapfajénál kisebb méretű, szív alakú fénytelen zöld színű. A fajta nem virágzik, így termést sem hoz.

Felhasználás: Mély árnyékot adó, nagy leveleivel, a nyár elején nyíló, egyedülállóan szép bugavirágzataival tűnik ki. Nagyobb kertekbe, parkokba díszfának egyaránt alkalmas. A városi levegőt a közepesnél jobban tűri, ezért utcafásításra is használják.

6 500 Ft