Piros Ribizli Bokor k2

A 'Jonkheer van Tets' korai piros ribizli főbb jellemző

Jellemzői: Június közepén érő korai, piros ribiszke, középerős növekedésű, hosszúfürtű, nagybogyójú fajta, mely 1-1,5 méter magas, felálló hajtásrendszerű bokrot képez. Közepes növekedési erélyű. Öntermékeny.

Fürtjei a fiatalabb termőrészeken hosszúak, 15-25 bogyóból állnak, az idősebb termőrészeken rövidebbek. A termés íze finom, lédús, kellemesen savas és fűszeres ízvilágú. Friss fogyasztásra, mélyhűtésre, konyhai feldolgozásra alkalmas. Kiváló lekvár, ivólé és szörp készíthető belőle. Nagyon bőtermő piros ribizli. Környezeti hatásokra nem érzékeny.

Üzemi és házi kerti termesztésre egyaránt alkalmas kiegyenlített, nagy terméshozama miatt. A feldolgozóipar is kedveli jó szállíthatósága és feldolgozhatósága miatt.

Érésidő: Június közepén hozza nagy méretű, laza fürtbe tömörülő élénkpiros bogyótermését.

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, laza vagy középkötött szerkezetű, semleges vagy enyhén savanyú talaj ideális a számára. A kiszáradásra hajlamos vagy magas talajvizes talajba ne ültessük!

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, mely kedveli a kúszó árnyékot, így akár gyümölcsfák alá is ültethető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de talaját ne hagyjuk kiszáradni.

Ültetési idő: Szabad gyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg A konténeres növények már megeredtek, tehát ültetésük 100%-os biztonságú. Az ültetés előtt a műanyag konténert vegye le! A konténeres növényeket egész évben megrendelheti, és az év 12 hónapjában - amikor a talaj nincs megfagyva - el tudja ültetni.

Ha egy életre meg akarja tanulni a kiszerelések jellemzőit, akkor nézze meg ezt az éppen 5 perces kertészeti videómat:

">konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: Az alapvető gondozási munkák közé tartozik a rendszeres öntözés, valamint a tő gyommentesen tartása. Ez utóbbit lehetőleg kézzel végezzük, így elkerülhetjük azt, hogy a gyökérzetét megsértsük, mivel sekélyen gyökerező növény. A gyomlálás és öntözést kiválthatjuk talajtakarással is, így kedvezőbb feltételeket biztosíthatunk, ehhez használjunk gallyaprítékot vagy szalmát, mely javítja a talajunk szerkezetét is.

A gondozási munkák közül a legfontosabb a metszés. A növény négy éves koráig ez a művelet elenyésző, csupán alakító jellegű, azonban a 4. évben már a három évesnél, idősebb fás vesszőket eltávolíthatjuk, ezeken már csak kevés termést hozna a növény.

A metszést tél végén, kora tavasszal végezzük el, amikor a növény még nyugalmi állapotban van! A termőrügyek a nyársak oldalán, illetve a középhosszú vesszők alján fejlődnek. Az idősebb (4-5 éves) gallyakon már csak kevés virág, ezzel együtt termés fejlődik, ezeket le kell metszeni, ifjítani.

Kártevők, betegségek: levéltetvek, gubacsatka, lisztharmat, köszméte és ribiszke mikoszferellás levélfoltossága, ribiszkerozsda

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,5 m
Sor és tőtávolság: 1,3 x 1,5 m
Termésérés: június közepe
Vízigény: Közepes
Hő-és fényigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás

2 200 Ft