A
'Pannónia' kajszi fajtát a 'Magyar kajszi' és a 'Borsi-féle kései
rózsa' kajszi fajták keresztezésével állította elő Maliga Pál. A fajta
1992 fő árufajtájának számít, így ezzel találkozhatunk leggyakrabban a
piacokon. Ennek oka, hogy bár gyenge növekedésű a fája, télállóságával
kiemelkedik a kajszi fajták közül.
Termőképessége és termésbiztonsága
magas, a gazdag berakódás miatt termésritkítást igényel. A gyümölcs maga
közepes méretű, súlya 40-45 gramm között változik. Alakját tekintve
gömbölyű. A héj alapszíne narancssárga, melyet a nap érte oldalon
kárminpiros foltozottság díszít, megjelenhet piros pettyezettség is a
héjon.
A húsa narancsszínű, kissé rostos,
lédús, savas hatású mégis erőteljes ízű. Feldolgozásra és friss
fogyasztásra is alkalmas. A vadkajszi alanynak köszönhetően
kiegyenlítetten terem, a fajlagos hozam azonban más alanyokhoz
viszonyítva valamivel kisebb, részben az erőteljes növekedés miatt.
Érésidő: Július közepe
Porzói: Öntermékeny