Mogyoró k3

A Corylus 'Tonda Romana' - Mogyoró főbb jellemző

Jellemzői: A 'Tonda Romana' egy igen megbízható mogyorófajta, amely nagyszerűen ellenáll a kései fagyoknak. Közepes növekedési erélyű, dús elágazású, terebélyes bokrot nevel. Termése szeptember első felében szüretelhető, nagyméretű, gömbölyded, sötétbarna, enyhén csíkozott.

A terméshéj vékony, jól törhető, a termésbél kitölti a terméshéjat. Íze kiváló, zamatos, széles felhasználhatóság jellemzi. Alkalmas szárításra, pörkölésre és friss fogyasztásra is.

Érésidő: Szeptember első fele

Porzói: A más fajtájú mogyorók sikeresen porozzák

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A szélsőségesen száraz vagy erősen kötött talajokon nem fejlődik megfelelően.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye közepes, fagytűrése jó, a mediterrán jellegű fajták esetén alacsonyabb a fagytolerancia, de jellemzően -25 °C-ig fagytűrők.

Vízigény: Nagy vízigényű növény. Sekélyen gyökerezik és mivel nagy a fényigénye így talaja hajlamosabb lehet a kiszáradásra, ezért rendszeresen öntözzük.

Ültetési idő: A szabadgyökerű növények lomb és talaj nélkül, de gyökérzetük nedvesen tartásával kerülnek Önhöz. Kedvező áruk miatt érdemes ezt a kiszerelést választania. Jellemzően október végétől-március végéig szállítjuk ki Önnek, és ezen időszak alatt - amikor a talaj nincs megfagyva - el tudja ültetni.

Ha egy életre meg akarja tanulni a kiszerelések jellemzőit, akkor nézze meg ezt az éppen 5 perces kertészeti videómat:

">Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. A konténeres növények már megeredtek, tehát ültetésük 100%-os biztonságú. Az ültetés előtt a műanyag konténert vegye le! A konténeres növényeket egész évben megrendelheti, és az év 12 hónapjában - amikor a talaj nincs megfagyva - el tudja ültetni.

Ha egy életre meg akarja tanulni a kiszerelések jellemzőit, akkor nézze meg ezt az éppen 5 perces kertészeti videómat:

">Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A mogyoró szél általi beporzású növény, ráadásul az eltérő ivarú virágok nyugalmi ideje és a fejlődésükhöz szükséges hőmérsékleti optimum is különbözik, ezért a hím- és a nővirágok nem egy időben nyílnak. A nő- és a hímvirágok nyílásban megelőzhetik egymást, emiatt a biztonságos megporzás érdekében előnyös, ha több fajtát ültetünk.

A mogyoró esetében nagy figyelmet kell fordítani a tő közelében megjelenő tősarjak eltávolítására, ez teszi ki a ritkítási munkák nagy részét, így elkerülhetjük, hogy a mogyoró bokor túl sűrű legyen.

A megfelelő termésmennyiség elérése érdekében szükséges a tavaszi metszés azért, hogy minél több egyéves vesszőt neveljen, melyen majd virágot fog hozni a következő évben. A két éves vesszőket tavasszal kb. fél hosszig metsszük vissza.

Kártevők, betegségek: mogyoró agrobaktériumos golyva, xanthomonasos betegség, lisztharmat, monilía, mogyoróormányos, mogyorórügy gubacsatka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-5 m
Sor- és tőtávolság: 4-5 m
Termésérés: szeptember első fele
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy

Termés felhasználhatósága: szárításra, friss fogyasztásra, pörkölésre

3 200 Ft