Magnolia Soulangeana

Méret: k2 30/40

Habitus: Közepes termetű, lassan növekvő 3-5 méter kifejlett magasságú, lombhullató fajta.

Virág: Virágai sötét rózsaszín bimbóból nyílnak, de a szirom szegély kinyíláskor halvány rózsaszín.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, így napos és félárnyékos helyre egyaránt telepíthető.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, hosszú aszályos időszakban öntözést igényel.

Telepítés és gondozás: A telepítés helyéül szélvédett helyet válasszunk, ahol a reggeli nap nem éri, ezzel elkerülhető, hogy az esetlegesen megfagyott virágok megbarnuljanak és elveszítsék díszítő értéküket. A kiültetés helyét jól válasszuk meg, mivel az átültetést nem tolerálja a növény.

Talaját megfelelően készítsük elő, ássuk fel és trágyázzuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy talajunk nem erősen meszes, mivel meszes talajon nem fejlődnek megfelelően a növényeink. A telepítést követően a csapadékviszonyoknak megfelelően öntözzük növényünket. A telepítést követő 2-3 évben téli takarást igényel.

Ha túl sűrű az ágrendszere, a virágzást követően alakítsuk a koronát.

Betegségei, kártevői: Levéltetvek, levélsárgulás meszes talaj esetén, levél barnulás és elszáradás szeles helyre történő telepítés esetén.

Jellemzés: A magnólia, liliomfa vagy tulipánfa, bármelyik névvel is illetjük, biztosak lehetünk abban, hogy nagyméretű virágainak köszönhetően a tavaszi időszak egyik leglátványosabb növényei közé tartozik. Díszfaként tekintünk rájuk, de mivel bizonyos fajták a talajszint felett ágaznak el így cserjeként is kezelhetjük őket. Mivel rovarbeporzású növények így a szirmok vastagok, kissé érdes felületűek.

A liliomfák sok kertbarát szívét rabul ejtették már, így van ez a nagyvirágú liliomfa esetében is, hiszen nem hiába nevezik a "magnóliák királynőjének". Ez a hibrid növény igen nagy múltra tekint vissza, mivel nemesítője Soulange-Bodin 1820-ban állította elő a kínai liliomfa (Magnolia liliiflora) és a jülan liliomfa (Magnolia denudata) keresztezésével.

A növény virágai nagy méretűek, serleg alakúak, sötét rózsaszín bimbóból nyílnak a színátmenetes szirmok. A virágok enyhén illatosak, lombfakadás előtt nyílnak, sokszor már március közepén, így az esetében a védett helyre történő telepítés kiemelt fontosságú, így elkerülhető, hogy a tavaszi fagyok kárt tegyenek a virágokban.

A virágzás után jelennek meg világos zöld, hosszúkás levelei, melyeket ősszel elveszít.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-5 m
Kifejlett szélesség: 3,5-4,5 m
Ültetési tőtáv: 2-2,5 m
Virágzási idő: Március vége - Április közepe
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen

2 900 Ft