Magnolia Alexandrina

Habitus: Fa termetű, 3-5 méter kifejlett magasságú, kifejezetten bokros habitusú, lombhullató liliomfa. Viszonylag gyors növekedésű kis fa vagy cserje.

Virág: Virágai nagy méretűek (8-10 cm) és nagyon mutatósak, ugyanis szirmai kívül rózsaszínűek, míg belül fehérek. Lombfakadással együtt nyílnak. Bőségesen virágzik minden tavasszal.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, így napos és félárnyékos helyre egyaránt telepíthető. A félárnyékos körülményeket kifejezetten kedveli.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, hosszú aszályos időszakban öntözést igényel.

Telepítés és gondozás: A telepítés helyéül szélvédett helyet válasszunk, ahol a reggeli nap nem éri, ezzel elkerülhető, hogy az esetlegesen megfagyott virágok megbarnuljanak és elveszítsék díszítő értéküket. A kiültetés helyét jól válasszuk meg, mivel az átültetést nem tolerálja a növény.

Talaját megfelelően készítsük elő, ássuk fel és trágyázzuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy talajunk nem erősen meszes, mivel meszes talajon nem fejlődnek megfelelően a növényeink. A telepítést követően a csapadékviszonyoknak megfelelően öntözzük növényünket. A telepítést követő 2-3 évben téli takarást igényel.

Ha túl sűrű az ágrendszere, a virágzást követően alakítsuk a koronát.

Betegségei, kártevői: levéltetvek, levélsárgulás meszes talaj esetén, levél barnulás és elszáradás szeles helyre történő telepítés esetén.

Jellemzés: A magnólia, liliomfa vagy tulipánfa, bármelyik névvel is illetjük, biztosak lehetünk abban, hogy nagyméretű virágainak köszönhetően a tavaszi időszak egyik leglátványosabb növényei közé tartozik. Díszfaként tekintünk rájuk, de mivel bizonyos fajták a talajszint felett ágaznak el így cserjeként is kezelhetjük őket.

Mivel rovarbeporzású növények így a szirmok vastagok, kissé érdes felületűek.

A Magnolia 'Alexandrina' egy olyan fajta, amely igazán felhívja magára a figyelmet. Virágai lombfakadással egyidőben nyílnak és különlegességük, hogy nagy méretűek (8-10 cm) és a szirmok belül fehérek, míg kívül rózsaszínek, így vidám, de különleges hangulatot teremt. A fajta kifejezetten kedveli a félárnyékot. Teljesen télálló hazánkban.

Mivel lombfakadással együtt virágzik, ezért érdemes alá tavaszi hagymásokat ültetni. Elvirágzás után jó társnövényei lehetnek az örökzöldek, vagy a virágos kúszócserjék. A fa idősebb korában kiemelkedhet a társnövényei közül, ezért érdemes tőle alacsonyabb (1-3 m) tiszafákkal, tujafélékkel társítani.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-5 m
Kifejlett szélesség: 3-3,5 m
Ültetési tőtáv: 4 m
Virágzási idő: Április - Május
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen

2 900 Ft