Magnolia Cleopatra

Méret:k18.5  150+

A Magnolia 'Cleopatra' - Liliomfa főbb jellemző

Habitus: Kis fa termetű, 3-4 méter kifejlett magasságú, lombhullató liliomfa.

Virág: Virágai tavasszal nyílnak (április-május), de a fajtát jellemzi egy egész bővirágzású második virágzási hullám is nyáron. A virágok egészen sötét bordók, enyhe liláskék árnyalattal. A virágalak kerek, a fajta illatos.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, így napos és félárnyékos helyre egyaránt telepíthető.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, hosszú aszályos időszakban öntözést igényel.

Telepítés és gondozás: A telepítés helyéül szélvédett helyet válasszunk, ahol a reggeli nap nem éri, ezzel elkerülhető, hogy az esetlegesen megfagyott virágok megbarnuljanak és elveszítsék díszítő értéküket. A kiültetés helyét jól válasszuk meg, mivel az átültetést nem tolerálja a növény.

Talaját megfelelően készítsük elő, ássuk fel és trágyázzuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy talajunk nem erősen meszes, mivel meszes talajon nem fejlődnek megfelelően a növényeink. A telepítést követően a csapadékviszonyoknak megfelelően öntözzük növényünket. A telepítést követő 2-3 évben téli takarást igényel.

Ha túl sűrű az ágrendszere, a virágzást követően alakítsuk a koronát.

Betegségei, kártevői: Levéltetvek, levélsárgulás meszes talaj esetén, levél barnulás és elszáradás szeles helyre történő telepítés esetén.

Jellemzés: A magnólia, liliomfa vagy tulipánfa, bármelyik névvel is illetjük, biztosak lehetünk abban, hogy nagyméretű virágainak köszönhetően a tavaszi időszak egyik leglátványosabb növényei közé tartozik. Díszfaként tekintünk rájuk, de mivel bizonyos fajták a talajszint felett ágaznak el így cserjeként is kezelhetjük őket. Mivel rovarbeporzású növények így a szirmok vastagok, kissé érdes felületűek.

A Magnolia 'Cleopatra' fajta egy átlagos magasságú magnólia (3-4 m). Egyik különlegessége a varázslatos illata, melyet a sötétbordó, kerek virágai hoznak. A virágok rendelkeznek egy kékeslila árnyalattal is. Nagyon korán, már az első éveiben virágzó fajta. Nem csak tavasszal virágzik, hanem nyáron is van egy elég erős másodvirágzása.

Mindenképp kapjon hangsúlyt a kertben a növények között. Neveljük Szoliter: a szoliternövények olyan fák vagy cserjék, melyek egymagukban ültetve is díszesek és mutatósak. A szoliternövények jellemzően a kert központi részein helyezkednek el.

">szoliterként, hiszen évente két alkalommal is megcsodálhatjuk virágait, de szépen mutat örökzöld cserjék környezetében is.

Hogy a kékes árnyalat még szembetűnőbb legyen, válasszunk kék árnyalatú, kisebb termetű örökzöldeket, mint például a Juniperus squamata 'Blue Carpet' (Kék kúszó boróka) vagy a Juniperus horizontalis 'Blue Chip' (Kék terülő henyeboróka). Ha virágos évelőkkel szeretnénk kékes összhatást elérni a társításban, akkor jó választás lehet a Vinca minor 'Atropurpurea' (Kis télizöld) vagy a Heuchera 'Spellbound fajta.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-4 m
Kifejlett szélesség: 2-3 m
Ültetési tőtáv: 3-4 m
Virágzási idő: Április - Május, majd Augusztus
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen

18 000 Ft