Japán Szentfa k5

5 500 Ft

A Nandina domestica egy örökzöld cserje, így a télen örökzöld leveleivel díszíti kertünket még a legcudarabb időszakokban is. Ahogy a tavasz közeledik, előbújnak fiatal, piros levelei és ezzel a vidám színpompával örvendeztetik meg a hófehérhez szokott szemünket. Kora nyáron hozza krémszínű virágait. Legélénkebben ősszel mutatkozik: piros termései a hajtások végén állnak. Ősszel levelei akkor színeződnek a legszebben, ha napos helyre ültettük. Vágott virágként hónapokon át tarthatók a vázában is a bogyós ágaik.


A japán szentfa termése mérgező, talán ezért is tisztelik Japánban szentként. Júniustól szeptemberig virágzik, napos vagy félárnyékos helyre való. Más országokban is különösen tisztelik: szent bambusz névre hallgat. Ettől még nem tartozik a bambuszfélék közé, mivel kecskerágók családjába tartozik.

A növény hajtásrendszere elágazás nélküli, illatos. Kedvelt lakásdíszítő, színes terméseiért, ágaiért termesztik is.

Virágait június-júliusban hozza, és másodvirágzása ősz végén és tél elején. Végálló, füzérvirágzatai a hajtások végén állnak. Az apró virágok csillag alakúak, fehérek és porzóik sárgák.

Fagyra érzékeny, a nagy fagyokat nem bírja. Védett helyre ültessük, és ha még így is elfagy, akkor vágjuk vissza teljesen a talajszintig még februárban.

Szaporítása dugványozással, magvetéssel történik. Gyökerekről is könnyen fejleszt új növényt.
Talajigénye: savanyú, humuszban gazdag, üde talajt igényel, jó vízáteresztőt, szárazságtűrő.