A 'Granny Smith' alma főbb jellemző
Jellemzői: A 'Granny Smith'
almafajtát Ausztráliában nemesítették a 19. században, de kereskedelmi
forgalomba nagyobb arányban csak a 20. században került. A mai napig a
déli félteke legnépszerűbb fajtája.
Rendkívül sokan termesztik Ausztráliában
és a mediterrán országokban is. Fája erős növekedésű, a túlzott
metszést nem szereti. Termőhely iránt igényes.
Viszonylag későn fordul termőre.
Termőképessége kezdetben rendszeres és bőséges, mely később közepessé
mérséklődik. Magyarországon csak a melegebb fekvésű területeken érik be
biztonságosan. Kései érésű, október végétől érik. Gyümölcse középnagy-
nagy méretű (150-160 g).
A termés alakja kerekded, kissé kúpos. A
terméshéj sima, vékony, viaszos. A termés teljes érettségében is
harsány zöld színű. Jellemzőek rá a nagy, fehér paraszemölcsök. A
terméshús fehér, kemény, kifejezetten lédús, mérsékelten savanykás. A
termés akár júniusig is tárolható. Varasodásra kevésbé, lisztharmatra
kissé érzékeny. Fája erős növekedésű, ezért csak kevésbé bírja a
metszést.
Érésidő: Október vége - November eleje
Porzói:
'Gloster'
'Idared'
'Jonathan'
'Golden Delicious'
'Téli arany parmen'