A
'Gönczi' a Magyar kajszi fajtakör egyik helyi változata, mely a
felvidéki termőtájban elterjedt, a nevét adó településen szinte
kizárólag ezt a fajtát ültetik. A fajta előnye, hogy korán termőre
fordul és hosszútávon, kiegyensúlyozottan terem.
A kései fagyokra érzékeny. A termése gömbölyű, oldalról enyhén lapított, kissé kúp alakú, súlya elérheti a 40-50 grammot.
A terméshéj narancssárga, de nap érte
részeken piros pírral bemosódik. A gyümölcshús narancssárga, félkemény
és rostos, ebből fakadóan magvaváló is. A legfinomabb fajták között
tartják számon, ennek oka a kellemes zamatos mégsem túlságosan édes. A
magbél kellemes aromájú.
Felhasználását tekintve friss
fogyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas. A
vadkajszi alanynak köszönhetően kiegyenlítetten terem, a fajlagos hozam
azonban más alanyokhoz viszonyítva valamivel kisebb, részben az
erőteljes növekedés miatt.
Érésidő: Július közepe-vége
Porzói: Öntermékeny