Gönci Magyar Kajszibarack szgy.

A 'Gönczi' a Magyar kajszi fajtakör egyik helyi változata, mely a felvidéki termőtájban elterjedt, a nevét adó településen szinte kizárólag ezt a fajtát ültetik. A fajta előnye, hogy korán termőre fordul és hosszútávon, kiegyensúlyozottan terem.

A kései fagyokra érzékeny. A termése gömbölyű, oldalról enyhén lapított, kissé kúp alakú, súlya elérheti a 40-50 grammot.

A terméshéj narancssárga, de nap érte részeken piros pírral bemosódik. A gyümölcshús narancssárga, félkemény és rostos, ebből fakadóan magvaváló is. A legfinomabb fajták között tartják számon, ennek oka a kellemes zamatos mégsem túlságosan édes. A magbél kellemes aromájú.

Felhasználását tekintve friss fogyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas. A vadkajszi alanynak köszönhetően kiegyenlítetten terem, a fajlagos hozam azonban más alanyokhoz viszonyítva valamivel kisebb, részben az erőteljes növekedés miatt.

Érésidő: Július közepe-vége

Porzói: Öntermékeny

2 500 Ft