Ceglédi Bíbor Kajszibarack szgy.

Nincs raktáron

A Ceglédi bíborkajszi egy nagy múltú magyar fajta, mely Nyujtó Ferenc és munkatársai szelektáltak 1953-ban, Izsákon és hazai ültetvényeken is nagy jelentőséggel bír. Fájára erőteljes növekedés jellemző és a koros fák szétterülő, terebélyes koronát nevelnek.

A fajta előnye, hogy korán termőre fordul és termőképessége jó, azonban a termésbiztonsága csupán közepes. A tavaszi fagyokkal szemben közepesen érzékeny, viszont a Sharka vírussal szemben ellenálló fajta. A gyümölcs maga nagy méretű, oldalról lapított, hosszirányban kissé megnyúlt alakú.

A héj alapszíne narancssárga, melyet piros pír borít. A gyümölcshús narancssárga, erősen rostos, zamatos és lédús. A szedést követően hűtve néhány napig tárolható. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas, kiváló befőtt alapanyag.

A mirobalan alanynak köszönhetően nagyon köves és nagyon száraz talajok kivételével mindenütt jól megél, a magas talajvizet és az átmeneti vízborítottságot is tűri, jobban, mint a vadkajszi alany.

A fagykárosodásra és a verticilliózisra érzékenyebbek, az oltványok gyorsabban fejlődnek, korábban termőre fordulnak, mint a vadkajszira oltottak.

Érésidő: Július eleje (A 'Magyar Kajszi'-val együtt vagy 1-2 nappal azt megelőzve)

Porzói: Öntermékeny

2 500 Ft